Lääkärilehden pääkirjoituksessa 35/221 käsiteltiin hyvin lääketieteen ja juridiikan suhdetta pandemiatorjunnassa: ”Suuntaus, jossa lääketiede ja epidemiologia muuttuvat juridiikaksi, on vaarallinen”. Kirjoituksessa todettiin, kuinka juridinen taiteilu näyttäisi joskus ohittavan ihmishenkien suojeluun tähtäävät toimet ja viitattiin myös varsin outoon eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen.
Nämä asiat tulivat mieleen, kun STMn edustaja on julkisuudessa kertonut, että ministeriö haluaa THLn esityksestä omaa oikeudellista arviota. THLn tehtävänähän on terveysalan tutkimus- ja asiantuntijalaitoksena tehdä juuri lääketieteelliseen tietoon perustuvia esityksiä tautien torjumiseksi. Tällaiset juridiset arviot, esimerkiksi suhteessa perustuslakiin, ovat monesti aika hankalia. Pitääkö THLn ryhtyä myös juridisen arvioinnin laitokseksi? THLn esityksethän eivät ole sitovia, kuten ministeriön valmistelemat lait ja asetukset.
Eikö kansalaisilla ole oikeus saada tietää juuri lääketieteelliseen asiantuntemukseen perustuvat suositukset tautien torjumiseksi? Jos lait ovat esteenä näille suosituksille, niin eikö STMn juristikunnan tehtävänä ole huomauttaa tästä tai valmistella lainmuutosta? Eikö lakien tehtävänä ole palvella kansalaisia vakavien tautien torjunnassa eikä päinvastoin?
On toki selvää, että pandemian torjuntaa johtaa maan hallitus ja sen tulee pohjautua lakien raameihin. Mutta terveysviranomaisilla pitäisi tämän pohjalta olla operatiiviset valtuudet hoitaa epidemian torjuntaa riittävän nopeasti ja joustavasti. Yksittäisessä vaikkakin vakavasta Covid-19 – taudin asiassa tartuntatautilaki on kovin yksityiskohtainen. Sen vuoksi esimerkiksi maan poliittinen johto on jauhanut viikkokaudet asiaa kahden metrin turvavälistä.
Tämä pandemian juridinen hoito ja useiden yksityiskohtienkin käsittely eduskunnassa myös hidastuttaa monia tarpeellisia toimia. Päätöksenteon viivästymisen suhteen voidaan viitata vaikka koronapassiin, jonka valmistelua ehdotettiin jo keväällä. Se on monessa muussa maassa toiminut
laajasti ja hyvin kokemuksin.