• Lihavuuden torjunnan haasteet ja mahdollisuudet

    Suomen Lääkärilehti, pääkirjoitus 11.8.2023 Monet perinteiset kansansantautien riskitekijät ovat ilahduttavasti vähentyneet. Toisaalta väestön huomattava lihominen ja yhä jatkuminen nostaa sen nyt kansanterveyden suureksi haasteeksi. FinTerveys-tutkimuksen mukaan ylipainoisia on aikuisista suomalaisista noin 2/3 ja joka neljäs on lihava. Erityinen huoli on lasten ja nuorten yleinen ylipaino ja sen lisääntymien. Tärkein lihavuussairaus on tyypin 2 diabetes, mutta…

  • Lasten ravitsemuksesta tiedetään liian vähän

    Helsingin Sanomat vieraskynä 2.4.2022 Ylipainon yleistyminen puraisee pahimmin lapsia. Lihavia lapsia koulukiusataan enemmän. Heillä on heikommat mahdollisuudet liikuntaharrastuksiin. Sadat teini-ikäiset sairastavat lihavuuden aiheuttamaa tyypin 2 diabetesta, jota aiemmin kutsuttiin aikuistyypin diabetekseksi. Myös kohonnut verenpaine, unihäiriöt ja muut sairaudet ovat lapsilla lisääntyneet. Jos lapsi onnistuu pääsemään eroon ylipainosta, hänen mahdollisuutensa pysyä terveenä olisivat samat kuin koko…

  • Kaupan roolia terveellisen ravitsemuksen edistämisessä tulee kehittää

    Helsingin Sanomat vieraskynä 22.1.2023 Kansainväliset asiantuntijat ovat varsin yksimielisiä siitä, että se mitä syömme ja juomme, on tärkein kansantauteihimme vaikuttava tekijä. Erityisen huolestuttavaa tässä suhteessa, niin meillä kuin muualla, on ylipainon ja lihavuuden suuri lisääntyminen. Ja sen seurauksena diabeteksen ja monien muiden seurausten yleistyminen. Laajan tutkimuskokonaisuuden perusteella on olemassa runsaasti hyvinkin samansuuntaisia asiantuntijasuosituksia. USAssa tunnettu…

  • Ilomantsi – “Sydäntautien ehkäisyn kansainvälinen mekka”

    Ilomantsin Sydänyhdistyksen 50-vuotisjuhla 30.10.2022 Pohjois-Karjala projektin juuret juontavat monella tavoin Ilomantsiin. Jo 1950-luvulla professori Martti Karvonen aloitti tutkimuksia Ilomantsin metsureilla. Tutkimukset laajentuivat Itä-Länsi tutkimukseksi ja sitten 1950-luvun lopullaprofessori Ancel Keysin johtaman ns. Seitsemän Maan tutkimuksen osaksi. Silloin tuberkuloosin ja muiden kulkutautien valta oli murrettu, mutta paljon lisääntyneet sydän- ja verisuonitaudit aiheuttivat suurta tuhoa. Nuoria miehiä…

  • Kansalaisen vastuu ja rooli SOTE:n tavoitteiden kannalta

    Esitelmä SOTE-seminaarissa 16.2.2023 Sote-uudistus Sote on mielestäni ollut välttämätön uudistus. On saatu laajempiyhtenäinen alue palvelujen järjestämiseksi, on integroitu perus-, erikois-ja sosiaalipalvelut sekä turvattu yhtenäinen päätös alueen resurssienjakamisesta. Soten perusteella voidaan palvelujärjestelmän painopistettäsiirtää peruspalvelujen suuntaan, kun asiantuntija-arviot ovat toistuvastikritisoineet järjestelmäämme kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisensairaalavaltaiseksi. Yhtenäisellä päätöksenteolla voidaan resursseja ja panopisteitä todellasiirtää peruspalveluihin, jotka sekä auttavat hoitoon pääsyssä…

  • Lyhytterapia työterveyshuollon piiriin

    Vaikka moni asia kansanterveydessämme menee hyvään suuntaan, väestön lihominen ja mielenterveysongelmien lisääntyminen ovat huolestuttavia seikkoja. Molempien seuraukset näkyvät palvelujärjestelmän kuormituksessa ja työkyvyttömyystilastoissa. Työkyvyttömyyseläkkeen saajien määrä on viime vuosina kokonaisuudessaan vähentynyt, mutta mielenterveyssyiden osuus on aivan viime vuosina selvästi kasvanut. Työkyvyttömyyseläkkeen syynä on nyt yli puolessa tapauksista mielenterveysasiat, niistä yleisin masennus ja erityisesti naisilla. Perinteisten mielisairauksien…

  • Juhlapuhe Pohjois-Karjala projektin 50-vuotisjuhlassa (6.4.2022)

    Tänä päivänä nuoremman polven lienee vaikea kuvitellakaan niitä haasteita, joita Pohjois-Karjalassa oli projektin alkaessa. Tuberkuloosin ja muiden kulkutautien valta oli murrettu, mutta sydän- ja verisuonitaudit aiheuttivat suurta tuhoa, joka näkyi jokapäiväisessä elämässä. Nuoria miehiä kuoli sydäntautiin ”seisovilta jaloilta”. Kun projektin peruskartoituksessa kysyttiin sepelvaltimotautiin viittaava kysymys ”onko teillä rintakipua rasituksessa”, monet nuoret miehet vastasivat ”ei vielä”.…

  • Commentary: Is the social role of smoking changing?

    In earlier days, smoking was a common and accepted social behaviour, especially among men. And it is still often thought that smoking relates to social situations with friends or at certain occasions. But there has been substantial social change concerning smoking. Thus, the new study by Philip and colleagues is welcome (1). Based on the…

  • Asiantuntijalausunto ja tieteellinen mielipide ovat eri asioita

    THL ei ole erehtymätön ja sitä pitää voida arvostella. Siitä huolimatta oikeuskanslerin tuote kritiikki (HS 30.11.) on outo. Hänen mukaansa THLn pitäisi sanoa, että sen lausunto perustuu asiantuntijoiden näkemykseen eikä laajaan tieteelliseen aineistoon, jos lausunnon pohjaksi ei sellaista esitetä. Lain mukaan THLn tehtävänä on tutkia ja seurata väestön terveyttä ja antaa asiantuntijatukea politiikkojen, toimintatapojen ja…

  • Terveysverot vähentävät elintarvikkeiden epäterveellistä kulutusta

    Elintarviketeollisuusliitto on kesän ja syksyn aikana toistuvasti esittänyt sanomalehdissä ja kotisivullaan terveysveroihin liittyviä virheellisiä tietoja. Ne osoittavat, etteivät liiton asiantuntijat ole perehtyneet aiheesta tehtyihin tutkimuksiin. ETL: ”Terveysvero ei ohjaisi kulutusta…””Kulutusta ohjaavilla veroilla ei ole todettu erityisen tehokasta ohjaavaa vaikutusta.””Varmaa näyttöä siitä, että vero ohjaisi ihmisiä terveemmän syömisen suuntaan, ei ole, ainoastaan mallinnuksia ja spekulaatioita.” Terveysverot…

  • Sokerivero ei ole vaikea (16.11.2021)

    Ilta-Sanomat kertoi 8.11., että ”sokeriveron säätäminen on vaikeaa” ja että hallitus yrittää muuttaa virvoitusjuomaveroa. Terve Paino ry. on monien terveysjärjestöjen lailla esittänyt, että terveysverosta lähdettäisiin liikkeelle sokeriverosta, joka on teknisesti helpoin.  Siinä verotettaisiin tietyillä raja-arvoilla kaikkia runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita. Ei ole mitään mieltä rajata vero virvoitusjuomien, kun esimerkiksi makeisiata saadaan enemmän sokeria. Tämä laajentaisi…

  • Toimenpiteisiin terveyserojen vähentämiseksi

    Kun kaksi suurta terveyspoliittista kokonaisuutta, sote-uudistus ja korona-epidemia, ovat on poistumassa valtakunnallisen päätöksenteon keskiöstä,  on aika kiinnittää huomiota taas kansanterveyteen. Vakava korona on onneksi vaikuttanut siihen varsin vähän. Kun koronaan on kuollut runsas tuhat suomalaista, kansantauteihimme kuolee tunnettujen riskitekijöiden vaikutuksesta vuosittain moninkertainen määrä. Uusimpien kansainvälisten tutkimusten mukaan esimerkiksi tupakoinnin aiheuttama vuosittainen ylikuolleisuus on Suomessa noin…

  • Terveyttä vai juridiikkaa koronatorjunnassa?

    Lääkärilehden pääkirjoituksessa 35/221 käsiteltiin hyvin lääketieteen ja juridiikan suhdetta pandemiatorjunnassa: ”Suuntaus, jossa lääketiede ja epidemiologia muuttuvat juridiikaksi, on vaarallinen”. Kirjoituksessa todettiin, kuinka juridinen taiteilu näyttäisi joskus ohittavan ihmishenkien suojeluun tähtäävät toimet ja viitattiin myös varsin outoon eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen huomautukseen. Nämä asiat tulivat mieleen, kun STMn edustaja on julkisuudessa kertonut, että ministeriö haluaa THLn esityksestä omaa…

  • Väestön lihavuus laskuun! Laihdutusta vai elintarvikepolitiikkaa – keppiä vai porkkanaa?

    Lihavuuden huomattavista terveyshaitoista monien tautien suhteen on vahva tutkimusnäyttö. Väestöseurannat osoittavat myös, kuinka suomalaisten paino on viime vuosikymmeninä noussut, ja nousu näyttää jatkuvan. Viimeisten tietojen mukaan joka neljäs aikuinen suomalainen on lihava, ja ylipainoisia on yli 70 % miehistä ja yli 60 % naisista. Lihavuus on siis suomalaisilla merkittävä terveyshaitta ja sairastavuuden aiheuttaja, joka vielä…

  • Päihdepolitiikka tienhaarassa

    Päihdepolitiikka herättää paljon tunteita. Asia koskettaa monia ja vaikutta paljon kansanterveyteen. Alkoholi aiheuttaa vuosittain noin 4000 kuolemaa eli kymmenen kertaa enemmän kuin korona tähän asti. Huumekuolemien määrä on noin 300. Päihteiden käytön syyksi sanotaan usein mielihyvää, mutta paljolti on kysymys sosiaalisesta paineesta ja myöhemmässä vaiheessa riippuvuudesta. Alkoholi on siis edelleen kansanterveydellisesti merkittävin, mutta sen ongelmiin…

  • Sote ratkaisuun pää kylmänä

    Sote-ratkaisun pitkittyessä pätee vanha sääntö, että kovin moni kokki ei paranna tulosta. Kun sotea on jauhettu vuosikausia, ja siihen kohdistuu niin suuri mielenkiinto, neuvoja satelee eri tahoilta. Tässä tilanteessa pitäisi muistaa lähtökohdat. Nykyjärjestelmämme on kriisissä sekä asiakkaiden kannalta että kuntien talouden kannalta. Uudistus on kiireellinen, jos halutaan pelastaa julkinen järjestelmämme. Uudistuksen periaatteista ovat asiantuntijat ja…

  • Ei syytä nikotinisoida väestöämme

    Viestintäjohtaja Päivi Mikkinen-Mononen kirjoitti 25.2. Philip Morrisin puolesta, että tupakkayhtiö kannattaa savuttomuutta mutta ei nikotiinittomuutta. Tupakkateollisuus on huomannut, kuinka tupakointi vähenee länsimaissa ja että uusi business voisi olla sähkösavukkeissa. Valtaosa maapallon tupakoivista asuu kuitenkin kehitysmaissa, joissa tupakkateollisuuden savukemarkkinointi rehottaa eikä teollisuus puhu siellä savuttomuuden puolesta. Länsimaissakaan ei ole mitään syytä suositella siirtymistä savukkeista muihin nikotiinituotteisiin.…

  • Lihavuusepidemian torjuntaan rohkeaa terveyspolitiikkaa

    Elintavat vaikuttavat terveyteemme paljon. WHOn mukaan keskeiset tekijät liittyvät ravintoon, liikuntaan, tupakkaan ja alkoholiin. Näin myös Suomessa. Viime vuosikymmenien kuuluessa monet elintavat ovat Suomessa kehittyneet suotuisasti. Ja sillä on ollut ratkaiseva merkitys eliniän pitenemiseen ja kansanterveyden paranemiseen. Huolestuttavia seikkoja ovat ylipainon suuri yleistyminen ja alkoholin kulutuksen korkea taso. Terveyspolitiikan iso kysymys on, missä määrin ja…

  • Englanti lihavuuden kimppuun – entä Suomi?

    Englannin hallitus on pääministeri Boris Johnsonin johdolla valmistelemassa politiikkatoimia väestön lihavuuden vähentämiseksi. Ylipaino ja lihavuus tappavat vuosittain enemmän kuin korona ja kuormittavat terveydenhuoltoa. Pääministeri Johnsonilla on taustalla oma vakava koronakokemus ja havainnot, kuinka ylipainoiset ovat Englannissa huomattavasti yliedustettuina sairaaloiden koronapotilaina. Englannin suunnitelmissa hillittäisiin paljon rasvaa ja sokeria sisältävien tuotteiden mainontaa, kiellettäisiin tällaisten paljousalennukset ja epäterveellisten…

  • Matkaraportti: Kiina 8.-13.11.2019

    PEKING 9.-11.11. Pekingissä olin Chinese Preventive Medicine Associationin (CPMA) kutsusta. CPMA on vaikutusvaltainen ”puolivirallinen” toimija. Sen puheenjohtajana on pitkään ollut varaterveysministeri (nyt Li Bin) ja se yhdistää ministeriön ”siunauksessa” useiden toimijoiden työtä, kuten ChinaCDC, useat terveysalan tutkimuskeskukset, sairaalat ja yliopistot. 2019 China NCDs Conference 9.11. Konferenssi oli vuotuinen NCD Prevention and Control -alan tapahtuma, kohon…

  • Ilmastonmuutoksesta ja kansanterveydestä

    Ilmaston lämpeneminen on tosiasia. Se on vakava asia ja vaatii vaikuttavia toimenpiteitä. Maailman ilmatieteen järjestön pääjohtaja Petteri Taalas puhui asiasta hiljattain asiantuntijan sanoin. Hän korosti, että ylivoimaisesti tärkein asia on poliittisen tason päätöksenteko vähentää radikaalisti fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Helsinginkin tulisi mahdollisimman nopeasti luopua kivihiilen käytöstä. Yksityisiä ihmisiä ei hänen mukaansa pidä syyllistää, mutta tietoisuutta on…

  • Alkoholi vaiettu suomalaisen masennuksen takana

    Useassa viimeaikaisessa puheessa ja kirjoituksessa on käsitelty masennuksen yleisyyttä ja sen osuutta työkyvyttömyyden syynä. Tällöin usein korostetaan sinänsätärkeää työhyvinvoinnin ja työilmapiirin merkitystä. Hämmästyttävää kuitenkin on, että ei ymmärretä tai vaietaan alkoholi keskeisestä osuudesta suomalaisen masennuksen takana. Tunnettua on, että jos on masentunut juo, ja jos juo tarpeeksi, masentuu. Suomalaisessa masennuksessa jälkimmäinen korostuu. Eli pitkäaikainen alkoholin käyttö johtaa myös depressioon, joka on alkoholia…

  • Uskon Vaasan laajan päivystyksen vielä toteutuvan

    Olen koko eduskuntakäsittelyn ajan kannattanut Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä. Faktat sen puolesta ovat vahvat, ja myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on kahteen otteeseen sitä esittänyt. Myös Seinäjoen sairaala ilmoitti kannattavansa kahden laajan päivystyksen sairaalan mallia alueella. Soten käsittelyn yhteydessä oli kovin ikävää, kun minua kiristettiin uhkaamalla tärkeän soten kaatumisella. Soten rauetessa tämäkin asia raukesi. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan…

  • Uuteen sote-malliin

    Kaatunut sote-malli vastasi useimpiin jo vuosikausia esitettyihin tavoitteisiin: riittävän laaja väestöpohja, jonka puitteissa palvelut integroidaan ja painotetaan peruspalveluja. Väestöpohjaksi valittiin aiempien ja perustuslaillisestikin ongelmallisten kuntamallien jälkeen itsehallinnolliset maakunnat. Kaatuneen mallin suurin ongelma oli tapa, jolla yksityiset yritykset otettiin mukaan, eli ns. markkinamalli. Sen ongelmana ei niinkään ollut yksityisen kapasiteetin hyödyntäminen tai valinnanvapaus, vaan valittu malli…

  • Sote kaatui opposition vastustukseen ja Kokoomuksen valinnanvapausmalliin

    Pitkään valmisteltu ja tarpeellinen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus kaatui taas kerran. Tällä kerralla opposition vastustukseen ja kokoomuksen esittämään valinnanvapausmalliin. Opposition vastustus merkitsi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa huomattavaa käsittelyn jarrutusta. Myöskään kokoomuksen piirissä ei ollut täyttä tukea uudistukselle, jonka tärkein kipukohta oli sen itsensä esittämä. Suurena kompastuskivenä ollut valinnanvapausmalli olisi ilman muuta tuonut lisää kapasiteettia peruspalveluihin.…

  • Valtakunnallinen suositus on suuresti poistanut limsa- ja karkkiautomaatteja kouluista

    (Hammaslääkäri Jaakko Anttilan väitöskirjatutkimus. Kustos: Satu Lahti. Vastaväittäjä: Pekka Puska) Ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen Suomessa ja muualla maailmassa on huolestuttava kansanterveydellinen asia. Sen taustalla ovat muutokset ruokavaliossa ja fyysisen aktiivisuuden huomattava väheneminen. Erityisen huolestuttavaa on lasten ja nuorten lihominen. Sen taustasyyt ovat moninaiset, mutta eräänä tärkeänä tekijänä on tutkimuksissa tullut esille sokeripitoisten juomien suuri käyttö.…

  • Terveyspolitiikka ja elinkeinopolitiikka: yhteentörmäystä vai synergiaa?

    Lyhennelmä Tieteen päivien esityksestä 12.1.2019 Kaupallinen elinkeinoelämä pelaa markkinatalouden säännöillä, ja yritysten tavoitteena on tehdä taloudellista voittoa. Sellaiset alat, joiden tulot perustuvat epäterveiden tuotteiden tai elintarvikkeiden valmistukseen ja myyntiin, pyrkivät ylläpitämään tulojaan itselleen sopivalla viestinnällä, mainonnalla ja vaikuttamalla lobbaamalla poliittiseen päätöksentekoon. Säätelyä vastustetaan ja puhutaan kuluttajien vapaasta valinnasta. Tyypillisiä aloja, joilla törmäykset terveyspolitiikan kanssa tapahtuvat,…

  • Sairaalakeskustelu umpikujassa

    Terveydenhuollon uudistamisen viimeaikainen sairaalakeskustelu on ollut masentavaa seurattavaa. Suurta yksimielisyyttä on toki siitä, että terveydenhuoltomme painopistettä pitää siirtää perusterveydenhuollon suuntaan, kun terveydenhuoltomme on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen sairaalavaltaista. Sote-uudistuksen keskeinen tavoite onkin siirtää painopistettä perusterveydenhuollon suuntaan – mutta hallitusti, niin että se hyödyttää molempia toimintoja. Hallituskauden alussa lähdettiin asiassa kuitenkin väärästä päästä: ”kiipeämään puuhun latvasta alkaen”…

  • Yliopisto- ja ammattikorkeakoululait eduskunnan täysistunnossa sivistysvaliokunnan mietinnön pohjalta

    Esitetyt muutokset hyödyllisiä, mutta yliopistot ja korkeakoulut tarvitsevat vahvempaa taloudellista ja toiminnallista autonomiaa, vakaata kehitystä ja uusien tehtävien edellyttämiä voimavaroja. Yliopistot ja korkeakoulut ovat kansankunnan tulevaisuuden tukipylväitä. Yliopistojen keskeinen kansallinen tehtävä on korkein opetus ja tieteellinen tutkimus. Ammatilliset korkeakoulut tarjoavat enemmän työelämään suuntautunutta korkeatasoista koulutusta ja suorittavat työtä tukevaa tutkimusta. Erittäin tärkeää on myös yliopistojen…

  • Pekka Puska EU-vaaliehdokkaaksi

    Olen ilmoittanut Suomen Keskustan Helsingin piirille, että en asetu ehdokkaaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Samalla kerroin, että olen käytettävissä ehdokkaaksi seuraavissa EU- parlamentin vaaleissa toukokuussa. Miksi? Uskon, että jatkossa asiantuntemuksestani ja osaamisestani on eniten hyötyä Suomelle ja suomalaisille EU-parlamentissa. Taustalla pitkäaikainen toimintani mm. kansainvälisissä tehtävissä, WHO:n johtajistossa Genevessä, useissa isoissa kansainvälisissä organisaatioissa ja niiden puheenjohtajana. Sitä osaamista…