Juhlapuhe Kaustisen kansanlääkintäkeskuksen
30 vuotisjuhlassa 9.6.2017 Kaustinen 9.6.2017
Kun nykyaikainen lääketiede pohjautuu tutkimusnäyttöön, perinteinen kansanlääkintä perustuu pitkäaikaiseen kokemukseen. Viime aikoina on yhä useammin nähty, että kansanlääkintää voidaan monella tavalla käyttää täydentävänä hoitona. Tähän perustuu myös Maailman Terveysjärjestön WHO:n ”Traditionaalisen ja täydentävän lääketieteen strategia”. Esimerkiksi Kiinassa nykyaikainen lääketiede ja perinteinen kiinalainen lääketiede toimivat sovussa toisiaan täydentäen. Akuutit sairaudet hoidetaan yleensä länsimaisella lääketieteellä, kun taas kiinalaista lääketiedettä käytetään usein kroonisiin vaivoihin.
Suomessa kansanlääkinnällä on myös pitkät perinteet. Kaustisella on jäsenkorjaus kulkenut suvussa, siitä on pitkäaikaiset kokemukset ja sitä on yleisesti käytetty. Kaustisen kansanlääkintäkeskuksessa jäsenkorjausta toteutetaan hyvässä yhteistyössä koululääketieteen kanssa. Hyvä kansanlääkintä edellyttää tällaista yhteistyötä sekä turvallisuudesta ja laadusta huolehtimista.
Kansanlääkintään kohdistuva tutkimus on myös tärkeää. Kaustisella suoritettu ja kansainvälisissä lääketieteen lehdissä julkaistu tutkimus osoitti, että jäsenkorjaus kroonisilla selkäkipupotilailla oli vaikutuksiltaan yhtä hyvä tai parempi kuin fysioterapia ja merkitsevästi parempi kuin liikehoito. Se oli näillä potilailla kustannus-vaikuttavuudeltaan edullisin hoitomuoto.
Kansanlääkintä, kuten jäsenkorjaus, on oikein toteutettuna koululääketiedettä täydentävää hoitoa, joka pohjautuu pitkäaikaiseen kokemukseen vaikutuksista ja turvallisuudesta. Tällainen kansanlääkintä edustaa parhaimmillaan niitä periaatteita, joita terveydenhuollon sote-uudistuksessa haetaan: kustannus-vaikuttavuutta, valinnanvapautta ja ihmisläheisyyttä. Olisi hyödyllistä, jos tiettyjä kansanlääkinnän muotoja kuten jäsenkorjausta voitaisiin tulevassa sote-järjestelmässä asianmukaisilla periaatteilla ja rajauksilla sekä julkisella valvonnalla esim. fysioterapian tapaan toteuttaa maakunnan asiakassetelillä.
Pekka Puska
professori, kansanedustaja