Helsingin ja Tampereen pormestarit kirjoittivat vieraskynäpalstalla (HS 30,9.), että maakuntauudistuksesta pitäisi luopua, mutta toteuttaa sote-uudistus. Kuitenkin nämä kaksi asiaa ovat erottamattomasti yhdessä. Koko sote-uudistuksen lähtökohta on ollut, että palvelujen järjestämiseen tarvitaan laajempi alueellinen pohja. Aluepohja ja soten järjestäminen ovat erottamattomasti yhdessä!
Erilaisten kuntamalliseikkailujen jälkeen päädyttiin perustuslakivaliokunnan kannan jälkeen maakuntaan järjestäjänä. Tällä pohjalla on nykyisellä eduskuntakaudella varsin yksimielisesti viimein päädytty saamaan eduskuntaan iso lakipaketti, lukuunottamatta ns. valinnanvapauslakia, joka perustuslakivaliokunnan uusimman mietinnön jälkeen tulee tarkistetussa muodossa vuoden vaihteen jälkeen.
Kaikkien näiden vuosien jälkeen on viimein aika päättää asiasta ja siirtyä toteutukseen. Kaikki ei varmaan nytkään tule menemään kuin Strömsössä, mutta nyt pitää päästä eteenpäin: toteutukseen ja sen jälkeiseen kehittämiseen. Ovatko Vapaavuori ja Lyly todella sitä mieltä, että taas aloitetaan alusta? Alkaisi taas sama riitely sote-järjestelmän pohjasta ja toteutusmallista. Uudistus siirtyisi seuraavalle eduskunnalle, ja julkisen järjestelmän rapautuminen jatkuisi.
Helsinkiläisenä on myös vaikea ymmärtää, mikä halu Helsingillä olisi suunnata energiansa raskaan sote-palvelujärjestelmän ylläpitämiseen. Sitä paitsi maassa tarvitaan järjestelmä, joka riittävän tasa-arvoisesti järjestää palvelut kaikille suomalaisille – isoissa ja pienissä kunnissa.
Helsinki on hieno kaupunki, ja on helppo yhtyä pormestari Vapaavuoren pyrkimyksiin pääkaupungin kehittämisestä vahvaksi kansainväliseksi metropoliksi. Mutta kun raskas sote-palvelujärjestelmä siirretään pois kaupungilta, se voi vielä enemmän keskittyä kaupungin kehittämiseen asukkaille mahdollisimman elinvoimaiseksi, viihtyisäksi ja turvalliseksi.