MOT terveysfirmojen voitoista

YLE:n MOT-ohjelma käsitteli 13.4. kriittisesti työterveyshuollon yksityisten palvelufirmojen toimintaa erityisesti koskien verojen siirtoa ulkomaille. Työterveys on tärkeä osa terveydenhuoltoamme, ja sitä ei saa sote-uudistuksessa vaarantaa.

Siinä on kuitenkin piirteitä, jotka antavat koko sotelle tärkeää opetusta. Nämä pääasiassa monikansallisessa omistuksessa olevat firmat keräävät voittoja, jotka verosuunnittelulla siirretään ulkomaille. Kustannuksia  lisää myös se, että maksajan ”piikki on auki”. Yksityisen toiminnan tarkoitushan on aina lisätä kysyntää, kun taas julkinen terveydenhuolto pyrkii hoitamaan potilaiden asiat niin, että ei tarvittaisi uusia käyntejä. Nämä kokemukset vahvistavat sitä pyrkimystä, että sote-uudistuksen painopiste tulee olla julkinen palvelujärjestelmä. Ja sen saaminen niin hyväksi, että terveydenhuollon eriarvoisuus vähenisi.

On toki hyvä, että meillä on yksityistä terveydenhuoltoa. Mutta mielestäni yksityisen pitää olla aidosti yksityistä, ja julkiset varat tulee keskittää julkiseen terveydenhuoltoon. Julkisen järjestelmän osana voidaan suunnitelmallisesti käyttää tilanteen mukaan yksityisten tai järjestöjen palveluksia.

– – –

Kiteytys MOT-ohjelmasta ”Kela-korvauksista jättipotti terveysfirmoille”: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/04/09/kela-korvauksista-jattipotti-terveysfirmoille