Hollannin uudet ravintosuositukset

Viime aikoina on tullut useita kansallisia ravintosuosituksia. Olen aiemmin kirjoittanut tällä palstalla USA:n ja Saksan suosituksista. Aivan hiljattain julkaistiin Hollannin suositukset. Näitä suosituksia katsoessa huomaa, että toisin kuin lehdissä julkaistavien yksittäisten tutkimusten uutiset helposti antavat luulla, erot näiden suositusten välillä – mukaan lukien pohjoismaiden ja Suomen suositukset – ovat hyvin vähäisiä. Se onkin ymmärrettävää, koska ne pohjautuvat koko olemassa olevan tutkimuskokonaisuuden systemaattiseen läpikäyntiin ja sen perusteella vedettyihin johtopäätöksiin.

Hollannin uusissa suosituksissa on olennaista, että ne koskevat ruokia (”food-based guidelines”). Seuraavassa on eräitä keskeisiä Hollannin asiantuntijaryhmän johtopäätöksiä ja suosituksia.

  • Vihannekset ja hedelmät: On vakuuttava näyttö niiden syömisen sydän- ja verisuonitautiriskiä alentavasta vaikutuksesta. Suositus: Syö ainakin 200 g vihanneksia ja 200 g hedelmiä (+marjoja) päivässä.
  • Liha: Lihan käyttö on uskottavasti yhteydessä aivohalvauksen, diabeteksen ja eräiden syöpien riskin kanssa. Suositus: Rajoita punaisen lihan, ja erityisesti prosessoidun lihan syöntiä.
  • Palkokasvit ja pähkinät: Erityisesti pähkinät alentavat vakuuttavasti sydäntautiriskiä. Suositus: Syö 15 g suolaamattomia pähkinöitä päivässä ja palkokasveja viikoittain.
  • Hiilihydraattituotteet: Täysjyväviljatuotteet alentavat vakuuttavasti sydäntauti- ja aivohalvausriskiä. Suositus: Syö ainakin 90 g tummaa leipää, täysjyväleipää tai muita täysjyvätuotteita päivittäin.
  • Rasvat ja öljyt: Tyydyttymättömät rasvat, kuten pehmeät margariinit tai kasviöljyt, laskevat vakuuttavasti sydäntautiriskiä verrattuna tyydyttyneisiin rasvoihin, kuten voihin tai kovaan margariiniin. Suositus: Vaihda voi, kovat margariinit ja vastaavat paistinrasvat pehmeisiin margariineihin, juokseviin paistinrasvoihin ja kasviöljyyn
  • Kala: Kalan syöminen pienentää vakuuttavasti sydänkuoleman riskiä. Suositus: Syö annos kalaa, mieluiten rasvaisia kaloja, viikoittain.
  • Tee ja kahvi: Teen juonti laskee vakuuttavasti aivohalvausriskiä ja suodattamattoman kahvin juonti nostaa veren LDL-kolesterolia. Suositus: Juo teetä kolme kuppia päivässä ja korvaa suodattamaton kahvi suodatetulla kahvilla.
  • Sokeripitoiset juomat: Juomat, joissa on lisättyä sokeria, lisäävät vakuuttavasti diabeteksen riskiä. Suositus: Minimoi sokeripitoisten juomien käyttöä.
  • Suola: Suolan vähentäminen laskee verenpainetta. Suositus: Rajoita suolan saanti 6 grammaan päivässä (Huom. WHO:n ja Suomen suositus 5 g).

Siis ei paljon uutta auringon alla. Tärkeää on siis huomata julkiseen keskusteluun viitaten, kuinka vakaalla pohjalla asiantuntijasuositukset eri maissa niiden oman itsenäisen tutkimuskokonaisuuden läpikäynnin jälkeen ovat.