Ilmastonmuutoksesta ja kansanterveydestä

Ilmaston lämpeneminen on tosiasia. Se on vakava asia ja vaatii vaikuttavia toimenpiteitä.

Maailman ilmatieteen järjestön pääjohtaja Petteri Taalas puhui asiasta hiljattain asiantuntijan sanoin. Hän korosti, että ylivoimaisesti tärkein asia on poliittisen tason päätöksenteko vähentää radikaalisti fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Helsinginkin tulisi mahdollisimman nopeasti luopua kivihiilen käytöstä.

Yksityisiä ihmisiä ei hänen mukaansa pidä syyllistää, mutta tietoisuutta on hyvä levittää. Pyrkimykset ilmastomuutoksen torjuntaan, kestävään kehitykseen ja kansanterveyden parantamiseen kulkevat käsi kädessä.

Julkisessa keskustelussa kiinnitetään paljon huomiota ravintoon. Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kasvisten käytön lisääminen ruokavaliossa olisi terveydelle edullista ja myös tukisi ilmastonmuutoksen torjuntaa. Lihan kulutuksen vähentäminen varsinkin maailmanlaajuisesti olisi myös kestävän kehityksen edistämistä.

Sen sijaan kansanterveyden kannalta liha ei sinänsä ole suurimpia ongelmiamme. Suositukset lihan käytön vähentämiseksi koskevat lähinnä eräiden syöpien ehkäisyä. Kansanterveyden kannalta suurimmat ravitsemusongelmamme liittyvät suolaan, rasvan laatuun ja sokeriin – sekä toisaalta vihannesten, marjojen ja hedelmien saantiin.

Puhuttaessa ilmastonmuutoksesta, kestävästä kehityksestä, ravinnosta ja kansanterveydestä on muistettava, että kaikki ”kasviselintarvikkeet” eivät välttämättä ole kovin terveellisiä. Niissä voi olla runsaasti kovaa rasvaa – ja usein juuri palmuöljystä, joka on hyvin tyydyttynyttä ja jonka tuotanto Aasiassa tuhoaa palmuöljymetsiä.